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  1. 紀要論文
  2. 広島女学院大学生活科学部紀要
  3. 17号

幼児期の咀嚼力に関する実態調査と評価法について

https://hju.repo.nii.ac.jp/records/116
https://hju.repo.nii.ac.jp/records/116
ff0d024e-c274-471c-a77a-8aa0dd8525bd
名前 / ファイル ライセンス アクション
seikatsukagaku17shimooka.pdf seikatsukagaku17shimooka.pdf (765.4 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-02-28
タイトル
タイトル 幼児期の咀嚼力に関する実態調査と評価法について
言語 ja
タイトル
タイトル Evaluation Methods and Survey of Masticatory Performance during Childhood
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 preschool children
キーワード
主題Scheme Other
主題 幼児
キーワード
主題Scheme Other
主題 masticatory performanc
キーワード
主題Scheme Other
主題 咀嚼能力
キーワード
主題Scheme Other
主題 chewing gum method
キーワード
主題Scheme Other
主題 チューインガム法
キーワード
主題Scheme Other
主題 food and nutrition education
キーワード
主題Scheme Other
主題 食育
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 下岡, 里英

× 下岡, 里英

ja 下岡, 里英

ja-Kana シモオカ, リエ

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高原, 晶子

× 高原, 晶子

高原, 晶子

ja-Kana タカハラ, アキコ

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石見, 百江

× 石見, 百江

石見, 百江

ja-Kana イワミ, モモエ

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Shimooka, Rie

× Shimooka, Rie

en Shimooka, Rie

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Takahara, Akiko

× Takahara, Akiko

en Takahara, Akiko

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Iwami, Momoe

× Iwami, Momoe

en Iwami, Momoe

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 In the present study,w e conducted a survey of masticatory performance on 73 nursery school children aged 4 to 5 years in Hiroshima City and investigated the effectiveness of using chewing gum to evaluate masticatory performance.
On first time, approximately 50% of the children were found to be chewing inadequately by a registered dietitian. Evaluation four months later revealed an increase in the number of children with adequate chewing. However, it was clarified that evaluations of masticatory performance differed between parents and dietitians. Furthermore parental awareness regarding food and nutrition education at nursery school and improvement of masticatory performance were also low. A masticatory performance assessment survey was conducted twice on nursery school children using two types of chewing gum. Compared with the initial survey, results four months later showed an increase in mean evaluation scores for sugar elution and color-evolving and this increase was significantly. Sugar elution and color-evolving change assessment values tended to be higher in ursery school children evaluated by dietitians to be chewing but this trend was not significant. Although evaluation using chewing gum requires further investigation, these findings indicate the necessity of comprehensive evaluation of masticatory performance in nursery school children through observation and chewing gum-based assessment. Furthermore, information dissemination is required in order to increase the consciousness of parents regarding the importance of chewing.
書誌情報 広島女学院大学生活科学部紀要

号 17, p. 81-94, 発行日 2010-03-09
出版者
出版者 広島女学院大学生活科学部
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 09193529
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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Ver.1 2023-07-25 10:47:02.770213
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