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  1. 紀要論文
  2. 広島女学院大学人間生活学部紀要
  3. 10号

運動負荷により身体活動が上昇した際の味や においに誘導される食嗜好や情動の変化

https://hju.repo.nii.ac.jp/records/1204
https://hju.repo.nii.ac.jp/records/1204
5fd7957a-b496-4d40-b1e1-8286f38efd59
名前 / ファイル ライセンス アクション
ningenseikatsu10ishinaga.pdf ningenseikatsu10ishinaga (508.0 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-10
タイトル
タイトル 運動負荷により身体活動が上昇した際の味や においに誘導される食嗜好や情動の変化
言語 ja
タイトル
タイトル A Change of the Palatability and Emotion Induced by Taste and Smell When Physical Activity Increased by Exercise
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 身体活動
キーワード
主題Scheme Other
主題 におい
キーワード
主題Scheme Other
主題 味
キーワード
主題Scheme Other
主題 嗜好性
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 physical activity
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 smell
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 taste
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 palatability
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 石長, 孝二郎

× 石長, 孝二郎

ja 石長, 孝二郎

ja-Kana イシナガ, コウジロウ

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Ishinaga, Kojiro

× Ishinaga, Kojiro

en Ishinaga, Kojiro

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Objective: This study aimed to understand that a change of the palatability and emotion induced by taste and smell when physical activity increased by exercise.
Methods: The exercise to subjects was given going up and down exercise using a step stand for 20 minutes. The investigation was the three times; before, after, and 30 minutes after exercise. The subjects were investigated a change of the emotion induced by smell in 2020, in turn the palatability induced by taste in 2021. The food samples prepared grapefruit juice, broth made from nizakana, tomato juice, and yogurt, making a total of four food-sample types. Subjects subjectively assessed how pleasant or unpleasant they found the smell of each food odor or how delicious or bad they tasted each food using the Visual Analogue Scale (VAS). At the same time, we measured vital signs to understand a physical state.
Results: The difference was not found in VAS score when we smelled each food odor among before, after and 30 minutes after exercise. However, in the taste after exercise, a positive correlation was found between the VAS score of the taste with nizakana and a pulse rate (r = 0.535, p = 0.015). Furthermore, there was a positive correlation between oxygen saturation and grapefruit juice (r = 0.547, p = 0.013)
Conclusion: When the physical activity increase by exercise, the emotion associated with the odor does not change, but the palatability of the taste changes. They are indicated that when a change of body fluid levels and the speed of the systemic circulation occurred due to exercise, perception of the taste may change.
書誌情報 広島女学院大学人間生活学部紀要

号 10, p. 1-8, 発行日 2023-03-15
出版者
出版者 広島女学院大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2188-4439
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:42:04.242022
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