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  1. 紀要論文(大学紀要など)
  2. 広島女学院大学人間生活学部紀要
  3. 8号

香味野菜・香辛料を活用した食物の臭いに対する 気分の快・不快の相違

https://hju.repo.nii.ac.jp/records/346
https://hju.repo.nii.ac.jp/records/346
fba250f5-be24-46b2-8294-eebea27bf788
名前 / ファイル ライセンス アクション
ningenseikatsu8ishinaga.pdf ningenseikatsu8ishinaga.pdf (368.0 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-02-28
タイトル
タイトル 香味野菜・香辛料を活用した食物の臭いに対する 気分の快・不快の相違
言語 ja
タイトル
タイトル Differences in Emotional Response Induced by Sniffing Food Odors Added a Potherb or Spice
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 emotional responses
キーワード
主題Scheme Other
主題 気分の快・不快
キーワード
主題Scheme Other
主題 food aversion
キーワード
主題Scheme Other
主題 食物嫌悪
キーワード
主題Scheme Other
主題 food odors
キーワード
主題Scheme Other
主題 食物の臭い
キーワード
主題Scheme Other
主題 a grilled fish
キーワード
主題Scheme Other
主題 焼き魚
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 石長, 孝二郎

× 石長, 孝二郎

ja 石長, 孝二郎

ja-Kana イシナガ, コウジロウ

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Ishinaga, Kojiro

× Ishinaga, Kojiro

en Ishinaga, Kojiro

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Objective: In this preliminary study, we evaluated differences in the emotional response (pleasantness/ unpleasantness) induced by sniffing food odors added spice or a potherb. This study aimed to inhibit food aversion induced smells by utilizing a potherb or spice.
Methods: Food samples included a grilled fish, a grilled fish added curry powder and a grilled fish added ginger; all food samples were also infused with 0.5% ammonia for a total of six food sample types.
Odorous substance was measured using the Fragrance and Flavor analyzer system. Subjects subjectively assessed how pleasant or unpleasant they found the smell of each food odor using the Visual Analogue Scale (VAS).
Results: The results revealed that the VAS scores of emotional responses due to the sniffing of a grilled fish added curry powder with 0.5% ammonia decreased in pleasantness; as a result, it became unpleasantness. Whereas, though the VAS scores sniffing of a grilled fish added ginger with 0.5% ammonia decreased in pleasantness, that did not become unpleasantness.
Conclusion: A relationship may have the optimal threshold of the spice or a potherb and the strength of an unpleasant smell for inhibition of the food aversion induced smells by utilizing spice or a potherb.
書誌情報 広島女学院大学人間生活学部紀要

号 8, p. 1-4, 発行日 2021-03-15
出版者
出版者 広島女学院大学人間生活学部
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 2188-4439
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
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Ver.1 2023-07-25 10:42:28.423648
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