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  1. 紀要論文
  2. 広島女学院大学論集
  3. 61集

洗浄条件の違いが食物アレルゲンのコンタミネーションに及ぼす影響

https://hju.repo.nii.ac.jp/records/733
https://hju.repo.nii.ac.jp/records/733
6cec0892-200b-4e76-b147-15b6b36e971e
名前 / ファイル ライセンス アクション
ronsyu61tsumaki.pdf ronsyu61tsumaki.pdf (938.9 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-03
タイトル
タイトル 洗浄条件の違いが食物アレルゲンのコンタミネーションに及ぼす影響
言語 ja
タイトル
タイトル Cleaning Procedure Effects Contamination of Food Allergens on Instruments
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 洗濯
キーワード
主題Scheme Other
主題 食物アレルゲン
キーワード
主題Scheme Other
主題 コンタミネーション
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 妻木, 陽子

× 妻木, 陽子

ja 妻木, 陽子

ja-Kana ツマキ, ヨウコ

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河本, 奈緒子

× 河本, 奈緒子

ja 河本, 奈緒子

ja-Kana カワモト, ナオコ

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川崎, 知佳

× 川崎, 知佳

ja 川崎, 知佳

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木村, 南美

× 木村, 南美

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森石, 悠里

× 森石, 悠里

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Tsumaki, Yoko

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Kawamoto, Naoko

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Kawasaki, Chika

× Kawasaki, Chika

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Kimura, Minami

× Kimura, Minami

en Kimura, Minami

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Moriishi, Yuri

× Moriishi, Yuri

en Moriishi, Yuri

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Food allergy is defined as an immune-mediated adverse reaction to certain foods. To avoid the onset of allergic symptoms, food-allergic patients have to exclude specific offending foods from their diets. In some cases, very small amounts of food allergents can induce anaphylactic reactions, so that food allergic patients strictly have to avoid allergens even from cooking devices. Therefore appropriate cleaning procedures are the most practical approaches for reducing bontamination of allergens from instruments.
In this study we washed instruments contaminated with egg white, milk, or wheat by some different vonditions, which are commonly used at home and restaurants. Subsequently, we selected sodium dodecyl sulfate-polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) to check for residual proteins and allergens on istruments. The analysis showed the presence of egg-white proteins, such as egg lysozyme (14.3 kD), ovalbumin (45 kD) and ovotransferrin (76.6 kD) after washing the instruments with only water. Several protein hands had apparent molecular masses that matched with those of known milk allergens, such as casein (19-25 kD) and β-lactoglobulin (18.3 kD). Wheat proteins were also detected in those molecular masses ranging from 23 to 136 kD, which are corresponding to glutenin and gliadin. In the case of carefully washing condition using with detergent, a sponge and water, hen egg lysozyme and molecular complex of casein were detected, while wheat protein was undetectable.
From these results, carefully cleaning of instruments by using sponge, detergent and water can aid patients with revere food allergies to avoid allergic reactions.
書誌情報 広島女学院大学論集

巻 61, p. 167-173, 発行日 2011-12-21
出版者
出版者 広島女学院大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0374-8057
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:40:39.315180
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