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  1. 紀要論文
  2. 広島女学院大学論集
  3. 60集

尿のアルカリ化による尿中尿酸排泄量の増加の栄養学的意義

https://hju.repo.nii.ac.jp/records/740
https://hju.repo.nii.ac.jp/records/740
8c9c2f33-c0de-48aa-a4f6-886d4249ae6a
名前 / ファイル ライセンス アクション
ronsyu60kanbaraseyama.pdf ronsyu60kanbaraseyama.pdf (597.8 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-03
タイトル
タイトル 尿のアルカリ化による尿中尿酸排泄量の増加の栄養学的意義
言語 ja
タイトル
タイトル Significance of Nutritional Intervention for Treatment of Hyperuricemia and Gout
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 栄養学
キーワード
主題Scheme Other
主題 尿中尿酸排泄量
キーワード
主題Scheme Other
主題 尿
キーワード
主題Scheme Other
主題 アルカリ化
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 神原, 彩

× 神原, 彩

ja 神原, 彩

ja-Kana カンバラ, アヤ

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瀨山, 一正

× 瀨山, 一正

ja 瀨山, 一正

ja-Kana セヤマ, イッセイ

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Kanbara, Aya

× Kanbara, Aya

en Kanbara, Aya

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Seyama, Issei

× Seyama, Issei

en Seyama, Issei

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 An increase in the incidence of hyperuriceamia associated with gout as well as phyertension, renaldiseases and cardiovascular disrases has been a public health concern. We examined the possibility of facilitated excretion of uric acid by change in urine pH by managing food materials.
Within the framework of the Japanese government's health promotion program, we created recipes consisting of more protein and less fruit and vegetable-based food materials for H+-load (acid diet) and others composed of less protein but more fruit and vegetable-based materials (alkali diet). Healthy female students were enrolled in this 5-day study for each test. From a whole day collected urine, total volume, pH. organic acid, creatinine, uric acid and all cations (Na+, K+, Ca2+, Mg2+, NH4+) and anions (CI-, SO42-, PO4-) necessary for the estimation of acid-base balance were measured.
Urine pH stabilized 3 days after switching from an ordinary daily diet to a specified regimens. The amount of acid generated ([SO42-]+organic acid-gut alkali) was linearly related with that of the excretion of acid (titratable acidity+[NH4+]-[HCO3-]), indicating that H+ in urine is generated by the metabolic degradation of food materials. Uric acid and excreted urine pH retained a linear relationship, where uric acid excrtion increased from 302 mg/d at pH 5.9 to 413 mg/d at pH 6.5, despite the fact that the alkali diet containes a smaller purine load than the acid diet.
We conclude that alkalization of urine by eating nutritionally well-designed food is effective for removing uric acid from the body.
書誌情報 広島女学院大学論集

巻 60, p. 141-149, 発行日 2010-12-21
出版者
出版者 広島女学院大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0374-8057
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:40:32.944000
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