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  1. 紀要論文
  2. 広島女学院大学論集
  3. 56集

市販ヨーグルト中のβ-ラクトグロブリンの抗原性と消化性に関する研究

https://hju.repo.nii.ac.jp/records/785
https://hju.repo.nii.ac.jp/records/785
0fb9272f-f7ec-43b9-804d-80e8c92a64f6
名前 / ファイル ライセンス アクション
ronsyu56sakai.pdf ronsyu56sakai.pdf (866.1 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2023-03-03
タイトル
タイトル 市販ヨーグルト中のβ-ラクトグロブリンの抗原性と消化性に関する研究
言語 ja
タイトル
タイトル Antigenicity and digestibility of β-lactoglobulin in commercially available yogurt
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 β-ラクトグロブリン
キーワード
主題Scheme Other
主題 ヨーグルト
キーワード
主題Scheme Other
主題 抗原性
キーワード
主題Scheme Other
主題 消化性
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 坂井, 堅太郎

× 坂井, 堅太郎

ja 坂井, 堅太郎

ja-Kana サカイ, ケンタロウ

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水羽, 陽子

× 水羽, 陽子

ja 水羽, 陽子

ja-Kana ミズハ, ヨウコ

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朝日(清水池), 綾子

× 朝日(清水池), 綾子

ja 朝日(清水池), 綾子

ja-Kana アサヒ-シミズイケ, アヤコ

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鉄穴森, 陽子

× 鉄穴森, 陽子

ja 鉄穴森, 陽子

ja-Kana カナモリ, ヨウコ

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谷廣, 佳奈子

× 谷廣, 佳奈子

ja 谷廣, 佳奈子

ja-Kana タニヒロ, カナコ

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高松, 寛子

× 高松, 寛子

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ja-Kana タカマツ, ヒロコ

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萩原, 知保

× 萩原, 知保

ja 萩原, 知保

ja-Kana ハギハラ, チホ

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井原, 早枝子

× 井原, 早枝子

ja 井原, 早枝子

ja-Kana イハラ, サエコ

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中島, 康絵

× 中島, 康絵

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ja-Kana ナカジマ, ヤスエ

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高野, 路子

× 高野, 路子

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ja-Kana コウノ, ミチコ

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上田, 久美子

× 上田, 久美子

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ja-Kana ウエダ, クミコ

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Sakai, Kentaro

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Mizuha, Yoko

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Shimizuike, Ayako

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Kanamori, Yoko

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Tanihiro, Kanako

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Takamatsu, Hiroko

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Hagihara, Chiho

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Ihara, Saeko

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Nakajima, Yasue

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Kouno, Michiko

× Kouno, Michiko

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Ueda, Kumiko

× Ueda, Kumiko

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Yogurt is a production from fermentation of cow’s milk, and is one of major allergenic foods containing a high allergenic protein, called b-lactoglobulin ( b-LG). Although allergenicity in yogurt is not well known, patients with food allergy against cow’s milk generally eliminate it to prevent allergenic syndromes. Because of strong relationship of allergenicity in food proteins with their antigenicity as well as resistance to gastroentero-digestive enzymes, we used the methods of ELISA inhibition, SDS-PAGE and immunoblots to assess antigenic level and peptic-digestibility against b-LG in commercially available yogurt by comparison with two types of heat pasteurized cow’s milks (low temperature long time-treated milk (LTLT) and ultra-high temperature-treated milk (UHT)). There is less difference of antigenic activity against b-LG between yogurt and cow’s milks (LTLT and UHT). 
In analysis of SDS-PAGE, the profile of peptic-digestion showed that intact protein of casein was rapidly disappeared in cow’s milks (LTLT and UHT) and yogurt, whereas the digestibility of b-LG was less in LTLT and well in UHT and yogurt. Similar profile of peptic-digestibility between UHT and yogurt was revealed by immunoblot analysis with slight difference visualizing more fragmentized small peptides along with antigenicity against b-LG in yogurt as compared with those in UHT.
These results are reasonable for patients with cow’s milk allergy to remove yogurt as same as cow’s milk. In addition when the ill is gradually liberated, suitable release from avoidance food may be present in order as former in UHT and yogurt and latter in LTLT, in the point of peptic-digestibility of b-LG.
書誌情報 広島女学院大学論集

巻 56, p. 137-144, 発行日 2006-12-20
出版者
出版者 広島女学院大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0374-8057
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-07-25 10:53:37.413055
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